7 Δεκ 2014

Χριστούγεννα: πώς διαλέγουμε τα καλύτερα παιχνίδια για τα παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που τα παιδιά είναι χαρούμενα γιατί παίρνουν τα δώρα τους και τα αγαπημένα δώρα των παιδιών είναι τα παιχνίδια. Η περίοδος των γιορτών όμως είναι και μια περίοδος προβληματισμού για τους γονείς και τους συγγενείς, οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιο δώρο να πάρουν στο παιδί και αναρωτιούνται: «Ποιο είναι το ιδανικό δώρο;», «πως θα σιγουρευτώ ότι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας;», «πρέπει να πάρω ό,τι θέλει το παιδί;», «κι αν του πάρω κάποιο δώρο που δεν του αρέσει;».
Απευθυνθήκαμε λοιπόν στους ειδικούς για να λύσουμε όλες τις απορίες σας ώστε αυτή τη χρονιά να πάτε στα καταστήματα διαβασμένοι. Με τη συνεργασία της ψυχολόγου – παιδοψυχολόγου κας. Αλεξάνδρας Καππάτου, το Pathfinder.gr φιλοδοξεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή.


Μην ανησυχείτε αν έχετε να διαθέσετε ελάχιστα χρήματα για να αγοράστε παιχνίδι, στο ρεπορτάζ μας ανακαλύψαμε ότι δεν απαιτούνται ούτε πολλά χρήματα, ούτε πολλά παιχνίδια, για να του προσφέρετε χαρά.
Πού βοηθάει ένα καλό παιχνίδι
· Μαθαίνει τα παιδιά καινούργια πράγματα και διευρύνει τις γνώσεις τους. Ιδιαίτερα τα παιχνίδια γνώσεων και στρατηγικής, μπορεί να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες ενός παιδιού.
·Ένα καλό παιχνίδι οξύνει τη φαντασία των παιδιών, βελτιώνει την κρίση, την παρατηρητικότητα, αλλά και τη μνήμη τους.
· Αυξάνει την ικανότητα των παιδιών να επιλύουν προβλήματα, ιδιότητα που θα τους φανεί χρήσιμη αργότερα στη ζωή τους.
· Συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και αυξάνει την ταχύτητα με την οποία βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα.
· Σύμφωνα με τους ειδικούς το παιχνίδι, βοηθάει επίσης τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να γίνουν περισσότερο συνεργάσιμα με τους γύρω τους.
· Τα βοηθάει ακόμη να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.
· Με το παιχνίδι το παιδί διαμορφώνει την προσωπικότητα του, αναπτύσσει  κρίση και δεξιότητες.
· Ειδικά με τα ομαδικά παιχνίδια το παιδί μαθαίνει να συνυπάρχει αρμονικά σε  μια ομάδα, να μοιράζεται τα συναισθήματά του με τους άλλους και να διαπραγματεύεται.
· Όταν το παιχνίδι δεν είναι βίαιο από τη φύση του βοηθάει τα παιδιά να είναι    λιγότερο επιθετικά.
· Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ρόλους,που     συχνά μοιάζουν με εκείνους που θα χρειαστεί αργότερα να αναλάβουν και  στην πραγματική ζωή.
· Η ανάληψη ρόλων σε παιχνίδια συνεργασίας βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύπτουν πώς τους βλέπουν οι άλλοι και να γνωρίσουν καλύτερα τον  εαυτό τους και τους άλλους.

Παιχνίδια ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών
2 έως 5 ετών      
-Βιβλία για ζωγραφική
-Παιχνίδια μαγειρικής και κουζινικά
-Παιχνίδια κατασκευών
-Παιχνίδια με  μαστορέματα
-Εκπαιδευτικά παιχνίδια που μιλάνε 

ή βγάζουν ήχους και μουσική,
 παιδικά laptops, παιδικά κινητά
 που φέρνουν το παιδί σε επαφή 
με την τεχνολογία και το 
μαθαίνουν λεξούλες
-Ξυλοκατασκευές
-Αυτοκινητάκια



5 έως 9  ετών
-Σετ χειροτεχνίας ή ραπτικής
-Μαριονέτες
-Παζλ πιο σύνθετα
-Αεροπλάνα
-Τρένα
-Αυτοκίνητα
-Παιχνίδια με κάρτες
-Επιτραπέζια παιχνίδια
Τα χαρακτηριστικά του καλού παιχνιδιού
·                   Ένα καλό παιχνίδι βοηθά στην απελευθέρωση της φαντασίας του παιδιού. Τα συναρμολογούμενα, τα παιχνίδια στρατηγικής και τα παιχνίδια κατασκευών είναι ιδανικά για αυτό το σκοπό.
·                   Δεν είναι ανάγκη ένα παιχνίδι να είναι ακριβό ή πολύπλοκο για να το αγαπήσει το παιδί. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και ένα απλό παιχνίδι μπορεί να γίνει το πιο αγαπημένο του.
·                   Καλό είναι το παιδί να μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι με πολλαπλούς τρόπους, να μπορεί να πειραματιστεί και να το μεταμορφώσει. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια κατασκευών ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία καθώς μπορεί με αυτά να φτιάξει πολλά διαφορετικά πράγματα και να τα χρησιμοποιήσει με δημιουργικό τρόπο.
·                   Επιλέξτε ένα παιχνίδι καλής αισθητικής. Το χρώμα ή το σχήμα του, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αισθητικής του παιδιού και για αυτό δεν πρέπει να υποτιμάτε το ρόλο τους.
·                   Φροντίστε το παιχνίδι και οι διαστάσεις του να είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία του παιδιού. Μην αγοράζετε παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά με το σκεπτικό ότι θα το έχει και του χρόνου, ούτε παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά μικρότερης ηλικίας.
·                   Ένα καλό παιχνίδι καλλιεργεί τη δημιουργικότητα του παιδιού, το βοηθάει να χρησιμοποιεί τη λογική και να αναπτύσσει δεξιοτεχνίες. Τα επιτραπέζια, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, οι χειροτεχνίες, τα παζλ και τα παιχνίδια κατασκευών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Πώς να επιλέξετε ηλεκτρονικά παιχνίδια

Μην ξεγελαστείτε: Πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια, βασίζονται σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και αφορούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αποτελούσαν και το κοινό αυτών των ταινιών. Δεν προορίζονται για μικρά παιδιά, ακόμη και αν τα γραφικά, ή οι χαρακτήρες των παιχνιδιών φαίνονται παιδαριώδεις. Παιχνίδια όπως το SouthPark, το Simpsons ή το Family Guy, μοιάζουν με κινούμενα σχέδια, αλλά δεν προορίζονται για μικρά παιδιά.

Δείτε τη συσκευασία: Κάθε παιχνίδι αναγράφει την ηλικία για την οποία είναι κατάλληλο στη συσκευασία. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις καθοδηγούν τους καταναλωτές (ιδίως τους γονείς) για να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν. Η διαβάθμιση σε ένα παιχνίδι επιβεβαιώνει ότι είναι κατάλληλο για τους παίκτες πάνω από μια ορισμένη ηλικία. Το σύστημα βαθμολογίας PEGI αξιολογεί την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού σε σχέση με την ηλικία του παιδιού και όχι το επίπεδο δυσκολίας. Το σύστημα PEGI χρησιμοποιείται και είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη και έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρείται ότι είναι ένα υπόδειγμα ευρωπαϊκής εναρμόνισης στον τομέα της προστασίας των παιδιών. Αναλυτικές πληροφορίες για το τι ακριβώς σημαίνει η κάθε διαβάθμιση θα το βρείτε εδώ
Δώστε ακόμη προσοχή στη συσκευασία για να διαπιστώσετε αν το παιχνίδι προωθεί τη βία, αν οι χαρακτήρες είναι κατάλληλα ντυμένοι, έχει ακατάλληλες σκηνές κλπ.
Αποφασίστε τι θέλετε για το παιδί: Σκεφτείτε τι θέλετε να δουν και τι όχι τα παιδιά σας και προσπαθήστε να μην παρεκκλίνετε από αυτές τις αρχές κατά την επιλογή σας. Εάν επιλέξετε ένα video game που θεωρείτε καλό για το παιδί, ενώ όταν αρχίσει να παίζει, ανακαλύψετε πως δεν είναι αυτό που αναμένατε, (π.χ. δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του ή ότι δεν είναι και τόσο αθώο για τον ψυχισμό του), δεν πρέπει να φοβηθείτε να το πετάξετε. Εξηγώντας στο παιδί ότι το παιχνίδι αυτό δεν είναι κατάλληλο και βοηθώντας το να θέσει από μόνο του τα δικά του όρια, θα το βοηθήσετε να κάνει πιο σοφές επιλογές και καθώς μεγαλώνει.
Τα θετικά και τα αρνητικά των video games
Τα συν
+ Σύμφωνα με τους ειδικούς πολλά video games βοηθούν στο συντονισμό των κινήσεων του παιδιού και το συντονισμό των κινήσεων ματιού – χεριού.
+ Κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι εκπαιδευτικού περιεχομένου με αποτέλεσμα να προσφέρουν γνώσεις στα παιδιά. Ακόμη πολλά παιχνίδια ακονίζουν το μυαλό των παιδιών.
+ Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ίσως βελτιώνουν τις νοητικές ικανότητες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόι. Οι ερευνητές παρατήρησαν, ότι όσα παιδιά έπαιζαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι παρουσίαζαν εμφανώς βελτιωμένες ικανότητες ελέγχου, ενώ  τόσο η βραχυπρόθεσμη οπτική μνήμη, όσο και η ικανότητα σκέψης ήταν ενισχυμένες.
+ Τα παιχνίδια στο PC βελτιώνουν την όραση σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι εναλλαγές των χρωμάτων και η αυξημένη προσοχή των παικτών, συμβάλλουν στη βελτίωση της όρασής.
Τα πλην
- Ορισμένα παιχνίδια καλλιεργούν την επιθετικότητα: Σύμφωνα με έρευνες τα πολύ βίαια παιχνίδια μπορεί να αυξήσουν την επιθετικότητα στα παιδιά και να τα κάνουν αντικοινωνικά, ακόμα και αν δεν έχουν από τη φύση τους τάσεις επιθετικής ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
- Το παιδί χάνει χρόνο εις βάρος των μαθημάτων: Όταν το παιδί ασχολείται πολλές ώρες με τα video games, τις ώρες αυτές τις στερεί από το διάβασμά του και αυτό μπορεί να μειώσει τις σχολικές επιδόσεις του. Μπορεί επίσης ο χρόνος που αφιερώνεται στα video games να έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται οι κοινωνικές ή αθλητικές δραστηριότητες του παιδιού και η επαφή του με τους συνομηλίκους του.
- Μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία και άλλες παρενέργειες: Το παιδί βρίσκεται διαρκώς σε έναν αγώνα να κερδίσει τον υπολογιστή με αποτέλεσμα να γίνεται ευερέθιστο, να του προκαλείται υπερένταση, νευρικότητα και αϋπνία, αν ασχολείται πολλές ώρες με αυτά τα παιχνίδια.
- Ίσως προκαλούν διαβήτη: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι έφηβοι που ξενυχτούν τη νύχτα παίζοντας video games ίσως θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SLEEP.
- Το παιδί εξοικειώνεται με τις «κακές» πράξεις: Για να κερδίσει το παιδί σε ορισμένα παιχνίδια, πρέπει να χρησιμοποιήσει βία (λ.χ. για να εξουδετερώσει τον αντίπαλο) και επιβραβεύεται για αυτή τη συμπεριφορά κερδίζοντας πόντους ή περνώντας στο επόμενο επίπεδο του παιχνιδιού.

Πηγή PathfinderTop of Form