Προτάσεις για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι από τις εκδόσεις Δίπτυχο https://www.diptyxo.gr/ και τη Μαριάννα Αβερκίου
Προτεινόμενες δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρά παιδιά και την οικογένειά τους
Το σπίτι του μικρού παιδιού είναι το περιβάλλον που νιώθει ασφάλεια. Το βασικό σημείο αναφοράς και καταφύγιό του. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επιδιώκει και να απολαμβάνει τις στιγμές που ζει σε αυτό. Οι γονείς του μπορούν να διασφαλίσουν τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του παιδιού, με πολλούς τρόπους.
Και αν το μυαλό κολλάει και δεν έρχονται ιδέες για παιχνίδια και δραστηριότητες, προτείνουμε τις παρακάτω.
- Δημιουργούμε ένα αυτοσχέδιο βιβλιοπωλείο (με τα βιβλία που διαθέτει το σπίτι) ή μία δανειστική βιβλιοθήκη. «Αγοράζουμε» βιβλία για τα αρκουδάκια ή άλλα παιχνίδια μας και διοργανώνουμε στιγμές ανάγνωσης.
- Δημιουργούμε τον μικρό μας κήπο. Στα ήδη διαθέσιμα φυτά του σπιτιού μας, φτιάχνουμε μικρά ταμπελάκια με τα ονόματα τους ή τα ζωγραφίζουμε. Φυτεύουμε φακές ή φασόλια και παρακολουθούμε πώς μεγαλώνουν. Δημιουργούμε το βιβλίο της φύσης. Προσθέτουμε φωτογραφίες, αποξηραμένα φύλλα και ό,τι άλλο χωράει ο νους μας.
- Ζωγραφίζουμε τον χάρτη των δωματίων του σπιτιού μας. Παίζουμε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού κρύβοντας σε διάφορα σημεία μικρά αντικείμενα ή λιχουδιές.
- Ταξινομούμε τις εκτυπωμένες φωτογραφίες μας. Χρησιμοποιούμε ένα μπλοκ ζωγραφικής με σκληρά φύλλα, κολλάμε αυτοκόλλητα και παιδικές ζωγραφιές ή άλλα αναμνηστικά και φτιάχνουμε όμορφα κολάζ με οικογενειακές στιγμές. Η συγκεκριμένη τεχνική ανάδειξης φωτογραφιών ονομάζεται Scrapbooking και στο διαδίκτυο παρουσιάζονται πολλές ιδέες. Εναλλακτικά ξεφυλλίζουμε παλιά άλμπουμ για να θυμηθούμε ξανά συγγενείς και φίλους.
- Οργανώνουμε αυτοσχέδιες θεατρικές παραστάσεις ή παρακολουθούμε σινεμά στο σπίτι μας. Η δημιουργία εισιτηρίου ή πρόσκλησης, είναι μία επιπρόσθετη ιδέα.
- Μαγειρεύουμε. Φτιάχνουμε μία αυτοσχέδια ταβερνούλα και προσκαλούμε σε ένα γεύμα τους φίλους ή τα παιχνίδια μας. Γράφουμε το μενού και παίρνουμε παραγγελίες.
- Διοργανώνουμε αγώνα με εμπόδια. Καρέκλες, μαξιλάρια, μπαλίτσες και άλλα αντικείμενα ... όλα στο πάτωμα σχηματίζουν έναν διάδρομο. Αν θέλουμε φτιάχνουμε το βραβείο του νικητή.
- Ζωγραφίζουμε. Σε ένα μεγάλο χαρτί φτιάχνουμε το περίγραμμα του σώματός μας. Μετά χρωματίζουμε ή ζωγραφίζουμε μέσα στο περίγραμμα ό,τι νομίζουμε.
- Μεταμορφώνουμε ένα μεγάλο τραπέζι σε μικρό σπιτάκι. Βάζουμε ένα μεγάλο ύφασμα από πάνω (π.χ. ένα σεντόνι) και παίζουμε μέσα σε αυτό. Αν το σεντόνι είναι παλιό, μπορούμε να κόψουμε ένα κομμάτι για παράθυρο.
- Παίρνουμε ψαλίδι και φτιάχνουμε κολάζ από φωτογραφίες περιοδικών, καταλόγων παιδικών βιβλίων, διαφημιστικών φυλλαδίων από σούπερ μάρκετ και εφημερίδων. Πλάθουμε ιστορίες.
- Ζωγραφίζουμε το τζάμι του παιδικού δωματίου με δαxτυλομπογιές (καθαρίζεται μετά με καθαριστικό τζαμιών). Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα μεγάλο καθρέφτη.
- Δημιουργούμε χορογραφίες των αγαπημένων μας τραγουδιών (παιδικών και ενηλίκων). Εναλλακτικά ακούμε ορχηστικά κομμάτια και γινόμαστε μέρος της ορχήστρας με τη βοήθεια μίας κατσαρόλας και μίας κουτάλας.
- Φτιάχνουμε κολιέ από ζυμαρικά (π.χ. πένες). Χρησιμοποιούμε σπάγκο ή λεπτή κορδέλα και περνάμε ένα – ένα τα ζυμαρικά τα οποία μπορούμε προηγουμένως να έχουμε χρωματίσει με μαρκαδόρο. Διαφορετικά, κάνουμε διαγωνισμό για το ποιος θα περάσει πιο γρήγορα τα ζυμαρικά στο σπάγκο.
- Παίζουμε με μπαλόνια. Ποιος θα καταφέρει να μην πέσει το μπαλόνι του στη γη; Ποιος θα πετάξει το μπαλόνι πιο ψηλά; Πώς θα σηκώσουμε ένα μπαλόνι από το πάτωμα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας;
- Βάζουμε ή ζωγραφίζουμε ματάκια και μαλλιά (από ύφασμα ή μαλλί) σε παλιές κάλτσες, τις φοράμε στο χέρι και παίζουμε κουκλοθέατρο. Δημιουργούμε ήρωες αξιοποιώντας συναισθήματα. Για παράδειγμα, τον κύριο Γκρινιάρη, που δεν είναι ευχαριστημένος με τίποτα ή την κυρία Χαρούμενη που για όλα χαίρεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
εδώ βάζετε σχόλια...